All stores

Suggested location

Безплатна тениска и шейкър при първа поръчка

Hit enter to search

Кой хранителен режим е най-подходящ за теб?

В тази статия ще разгледаме едни от най-популярните диети в днешно време. Но още от сега е важно да споменем, че няма “най-добра“ и “най-лоша“ диета. Всичко е въпрос на калориен баланс. Най-подходящата диета е тази, която ви дава възможност да я следвате за дълъг период от време и в същото време да изградите здравословна връзка с храната.

Разбира се, всяка диета има своите плюсове и минуси, но най-важно за всяка една от тях е да извличаме необходимите ни нутриенти за здраве и дълголетие.

 

Средиземноморска диета

Както подсказва името ѝ, тя става популярна около 60-те години на миналия век и е изградена върху дневното меню на хората от средиземноморските страни (основно Гърция и Италия). Причината за интереса е ниските нива на сърдечно-съдови заболявания на глава от населението в сравнение с други части от Европа и Америка.

Тя съдържа основно зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба, птици, яйца и малки количеста млечни продукти и червено месо.

Диетата е богата на есенциални мастни киселини като Омега 3 и Омега 6, които са много важни за нашето здраве.

Омега 3 или ейкозапентаенова киселина (EPA), подобрява функцията на сърцето и мозъка, както и влияе като антидепресант.

 

Палео

Тази диета е изградена върху вярванията какво е ял човекът от Палеолита. Оттам идва и името на диетата. Основният фокус при нея е консумирането на зеленчуци, плодове, яйца, мед, семена, ядки, билки и месо.

Идеята при тази диета е да се приема истинска, непреработена индустриално храна, такава каквато я откриваме в природата. Любителите на тази диета вярват, че телата ни така и не са се приспособили към преработването на изкуствени култури и млечни продукти. Храната преминава през нулева или минимална термична обработка (варене и печене) като се избягва замразяване или сушене. Отхвърлят се и всички модерни подправки, овкусители и консерванти.

Някои специалисти я смятат за сравнително “лесна диета“, тъй като изключва голямо количество от модерната храна. Хората могат да се съсредоточат върху “истинската храна“ и по този начин по-лесно да избягват изкушенията.

 

Фастинг или периодично гладуване

Този хранителен режим е характерен с периоди на хранене и периоди на “гладуване“ или периоди без прием на храна. В периодите на гладуване все пак е позволено консумирането на вода и други безкалорични напитки като чай и кафе (без подсладители). Това прави режима сравнително лесен, достъпен и гъвкав.

Има много видове фастинг, но нека споделим най-популярните:

            12:12 – възможно най-леката форма на фастинг, която се препоръчва за начинаещи. Тя се изразява в 12-часов прозорец на гладуване.

            16:8 – отново сравнително лека форма на фастинг, която позволява повече гъвкавост. Вариациите на този режим са много като всеки може да го адаптира в ежедневието си.

            20:4 - в основата на тази разновидност на фастинга е идеята за прием на храна само в един четиричасов прозорец през деня като това обикновено са едно до две хранения.

            5:2 – тази форма на фастинг е малко по-крайна като се изразява в 2 дни гладуване и 5 дни нормално хранене. Всеки сам може да определя кои 2 дни да гладува като в тези дни са позволени храни и напитки до 500 калории за жените и 600 калории за мъжете. Друга форма на този метод е редуването на дните на гладуване с дните на нормално хранене.

Основният фокус при фастинга е биологичния ритъм на човека, който е около 24 часа. Смята се, че с периодите на гладуване и хранене човек може да настрои своя биологичен ритъм и с това да извлече ползи за здравето си. Важното е в периодите на хранене да приемате пълноценна и богата на нутриенти храна.

 

Диета на Аткинс

Това е стриктна, нисковъглехидратна диета, която се базира на 4 фази. Различните фази определят различното количество въглехидрати, които трябва да се приемат. Аткинс смята, че основната част от калориите трябва да идват от протеина и мазнините. Въглехидратите са силно ограничени (особено в първите 2 фази) като се приемат основно от богати на фибри зеленчуци. Протеинът може да се набавя от различни видове месо и риба, а мазнините от високомаслени млечни продукти, бадеми и кокосово масло.

 

Кето

Друга популярна нисковъглехидратна диета. При нея нивата на въглехидрати са силно ограничени (до 5%), а на мазнините доста високи (около 75%). Целта е човек да влезе в състояние на кетоза, при което тялото използва мазнините като основен източник на енергия.

Голям минус на тази диета е така нареченият кето грип, който може да получите в началната фаза на диетата особено, ако сте свикнали с приема на големи количества въглехидрати. Кето грипът може да предизвика главоболие, гадене, умора, крампи и лош дъх в продължение на седмица.

 

Веган

Веган диетата е изцяло базирана на растителни продукти, а животинските продукти напълно се изключват от дневното меню.

Често веганите избират тази диета не само заради ползите за здравето, но и заради благоприятното влияние на околната среда.

Ако все пак изберете веган диетата трябва да вземете предвид, че есенциалните аминокиселини и мазнини се намират основно в животинските продукти. Това означава, че трябва диетата внимателно да се обмисли, за да не ви липсват важни нутриенти като калций, Омега 3, витамин Б12 и желязо. Комбинирайки различни растителни продукти могат да се постигнат желаните количества от тези нутриенти.

Ако все пак се занимавате със спорт най-вероятно ще ви е необходимо да си набавяте допълнително веган протеин като хранителна добавка

В края на всичко трябва да се спрете на диета, която е за вас. Диета, която в момента е модерна, или която ваш приятел използва, не означава, че ще работи и за вас. Необходимо е обаче да изградите правилни навици и здравословна връзка с храната, за да може придържането към дадена диета да не ви натоварва допълнително.

Продуктите на Oh!Good са богати на висококачествен веган протеин, което ги прави перфектно допълнение към твоя хранителен режим или диета.


Автор на статията е 
Ставри Ставрев - сертифициран нутриционист, треньор и кросфит атлет с над 10 години опит. 
Ако искате да изградите правилни хранителни навици и да постигнете върхова физическа форма, можете да се свържете с него през Instagram профила му.

Последвай ни в Instagram

Вдъхнови се със съвети от нутриционисти, успешни истории на нашите клиенти и разнообразни рецепти.