All stores

Suggested location

ПОДАРЪК при първа поръчка

БЕЗПЛАТНА доставка над 50 лв.

10% отстъпка при поръчка над 180 лв.

Hit enter to search

Какво е растителна диета и какви са ползите за здравето ни?

Появява се нова тенденция в здравословното хранене, която се нарича хранене на растителна основа. Както подсказва името, терминът означава зеленчукова диета. Предимството на тази тенденция на хранене е, че всеки може да се включи в нея. Останете с нас и в следващите редове ще разберете защо яденето на повече растения е стъпка към поддържане на оптимално здраве.

Ако искате да се насладите на живота пълноценно, наслаждавайки се на неговата жизнена енергия и деликатеси, начинът на живот на растителна храна може да бъде вашият билет за щастливо бъдеще.

Разликата между хранене на растителна основа и веганството

Веган диетата включва само растения (като зеленчуци, зърнени храни, ядки и плодове) и храни на растителна основа. Веганите не ядат храни от животни, включително млечни продукти, яйца и мед. Освен това те не използват никакъв продукт от животински произход или тествани върху животни.

Хората, които избират растителна диета, ядат основно зеленчуци, зърнени храни, ядки и плодове, както и други храни на растителна основа. Докато са разрешени месо, риба, птици и други животински продукти като яйца, те се ядат по-рядко и в малки количества.

Спазването на растителна диета може просто да означава избор на по-здравословен начин на живот чрез намаляване на продуктите от животински произход. Това я прави изключително лесна и приятна за изпълнение, тъй като е балансирана и осигурява възможност да се хапва разнообразна и вкусна храна, която да зарежда с енергия организма ни.

Ето част от храните, които можете да консумирате без проблем като част от растителната диета:

  • листни зеленчуци, например, зеле, кейл, спанак, маруля и др;
  • класически зеленчуци като карфиол, броколи, чушки, моркови, патладжан, тиквички, (сладки) картофи, кореноплодни зеленчуци, аспержи;
  • бобови култури, например, леща, боб, нахут, грах;
  • зърнени храни като ориз, хляб и макаронени изделия (за предпочитане пълнозърнести), киноа, овесени ядки, булгур, амарант; 
  • плодове като авокадо, горски плодове, цитрусови плодове, ябълка, банан, ананас;
  • тофу, сейтан, темпе;
  • ядки и семена като  орехи, фъстъци, бадеми, кашу, тиквени и кедрови ядки, чиа, ленено и конопено семе;

Спазвайки режим основан на растителна диета ориентировъчно можем да се стремим към съотношение 90:10. Съответно частта на млякото, яйцата, рибата, месото или сиренето не трябва да надвишава около 10% от храната. Често е достатъчно дори по-малко.

 

Ползи за здравето от спазването на растителна диета

Растителната диета е подходяща за всяка възраст и за всеки етап от живота на човек вкл. период на бременност, кърмене, детство, юношество, зрели години, късна зрялост, при активни спортисти.

Доказано е, че растителната диета е добра превенция и може отлично да повлияе състояния като диабет тип 2, високо кръвно налягане, възпалителни процеси, сърдечно съдови заболявания, затлъстяване, също така редуцира риска от появата на някои видове рак.

  1. Регулиране на теглото

Растителната диета е по-нискокалорична в сравнение с храненето основно с животински храни, което позволява консумацията на по-голямо количество храна, без надвишаване на дневния калориен прием. Тя включва зеленчуци, плодове, зърнени култури и бобови растения, които са богати и на фибри и полезни мазнини. Консумацията им предполага по-малък калориен прием, но наличието на повече фибри, здравословни мазнини и растителни протеини допринася за усещане за ситост. Наличието на тези вещества спомагат за подобряването на метаболизма и за регулирането на теглото.

  1. Полезна е за чревната микрофлора

Фибрите и антиоксидантите са незаменими компоненти за здравословното състояние на червата. Без тях нормалната им работа и правилно функциониране са невъзможни. Фибрите подхранват чревната флора и регулират перисталтиката на червата, допринасят за усвояването и разграждането на храната.

  1. Подкрепя имунната система

Растителните храни са един от основните източници на витамини и минерали. Всички те участват активно в изграждането на добър имунитет. Имунната система се нуждае от многообразието от витамини и минерали, за да функционира правилно и адекватно.

  1. Превантивна мярка срещу възпалителни процеси и диабет тип 2

Консумацията на месо и животински продукти увеличава възпалителните процеси в тялото. Растителната диета има обратния ефект – понижава общото възпаление в тъканите и помага за по-доброто общо здраве.

  1. Сърдечно-съдово здраве

Ако спазваме растителна диета, холестеролът ни може да се понижи. Това има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система и кръвното налягане. Фибрите в плодовете и зеленчуците, както и антиоксидантите в тях са много важни за сърдечносъдовото здраве, което ни предпазва не само от сърдечносъдови заболявания, но и от диабет.

4 неща, които трябва да имаме предвид при спазването на растителна диета

Някои хранителни вещества са трудни за получаване при 100% растителна диета. Важно е да сме наясно с това, за да избегнем  недостатъците и да вземем мерки на време.

Витамин В12

Тъй като животинският протеин е най-важният източник на витамин В12, хората, които следват растителна диета, може да имат недостиг. Недостигът на витамин В12 може да се компенсира или с консумация на допълнително обогатени с витамин В12 храни или чрез приема на хранителни добавки.

Протеин

Разнообразната растителна диета осигурява на тялото необходимото количество протеин. Има много източници на растителни протеини, включително киноа, кафяв ориз, бобови растения, бадеми, семена от чиа, тиквени семки, елда, овес. Продуктите на Oh!Good са много добър избор за набавяне на нужните количества пълноценен протеин, за да може тялото ни да функционира по-добре.

Омега-3 мастни киселини

За да поддържаме оптимални нива на Омега-3 мастни киселини може да обърнем внимание на консумацията на от водорасли като спирулина или масло от водорасли, ленено семе, чиа, орехи, както, разбира се, и различни хранителни добавки.

Желязо

При спазването на растителна диета трябва да имаме предвид, че е възможно нивата на желязо в организма да спаднат, ако не приемаме достатъчно разнообразна растителна храна. Богати на желязо храни са ядките, зеленолистните зеленчуци, бобовите, соята и обогатените зърнени храни.

Всички дефицити на растителната диета биха могли да бъдат преодоляни чрез консумацията на хранителни добавки и разбира се, радостни сме от факта, че създадохме продукта Oh!Good Complete Meal, с който всички тези съставки могат да се набавят лесно и вкусно.

Моят съвет като професионалист е, който и режим на хранене да изберете да останете с отворено съзнание и с готовност да експериментирате, тъй като в различните етапи от живота обикновено тялото се нуждае от различен подход към храненето. Слушайте тялото си, то знае най-добре! J

Автор на статията е Катина Симеонова - сертифициран Nutrition&Health Coach, треньор по тенис на корт, предприемач и най-вече запален ентусиаст, който иска да работи в посока по-добра хранителна култура и повече здраве за възможно най-много хора.

Ако искате да подобрите своето здраве и да обогатите познанията си в сферата на храненето, можете да се свържете с нея през Instagram профила й.

Последвай ни в Instagram

Вдъхнови се със съвети от нутриционисти, успешни истории на нашите клиенти и разнообразни рецепти.